Αντιγηραντική Διατροφή

 

Όμορφο και Υγιές Δέρμα με Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 Λιπαρά Οξέα

Ω-3 και Ω-6 Λιπαρά Οξέα

Γνωρίζετε ότι αυξάνοντας την πρόσληψη Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων το δέρμα μας φαίνεται νεότερο αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται ο εγκέφαλος καθώς γερνάμε;

Καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει τα ωμέγα λιπαρά οξέα (ΕΡΑ και DHA) χρειάζεται καθημερινό ανεφοδιασμό.

Υπάρχουν φυτικής προέλευσης τροφές που περιλαμβάνουν το α-λινολενικό οξύ (ALA) το οποίο με τη βοήθεια διαφόρων ενζύμων μετατρέπεται σε EPA (εικοσαπεντανοικό οξύ) και DHA (εικοσιδεξανοικό οξύ).

Τέτοιες τροφές είναι ο λιναρόσπορος, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τα καρύδια, τα αμύγδαλα, ο κολοκυθόσπορος, το tofu (τυρί από γάλα σόγιας), τα φύκια , το φυτοπλαγκτόν κα.

Όμως για να μην διακόπτεται η διαδικασία μετατροπής πρέπει να αποφεύγεται η μεγάλη πρόσληψη κορεσμένων λιπών, η ζάχαρη, ο καφές, το αλκοόλ, το κάπνισμα και χρειάζεται προσοχή στην έλλειψη βιταμινών (Β3,Β6,C), μαγνησίου, ψευδαργύρου.

Υπάρχουν όμως και ζωικές τροφές πλούσιες σε ΕΡΑ και DHA όπως τα λιπαρά ψάρια  -  ο σολωμός, το σκουμπρί, ο φρέσκος  τόνος, οι σαρδέλες, το χέλι, η πέστροφα, και η ρέγγα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι καταπληκτικά για το δέρμα.

Διατηρούν τα κύτταρα του δέρματος ενυδατωμένα, προλαμβάνοντας έτσι την πρόωρη γήρανση.

Έχουν αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση που βοηθούν στην περίπτωση της προβληματικής επιδερμίδας.

Είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η σωστή αναλογία πρόσληψης των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων σε σχέση με τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα.

Όταν η διατροφή στηρίζεται περισσότερο σε ω-6 και λιγότερα ω-3 τότε τα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων εξουδετερώνονται.
Η συνιστώμενη αναλογία ω3:ω6 είναι από 1:4 εως 1:6 ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.*
*(Πηγή: omega3sealoil.com)

Τα ω-6 λιπαρά οξέα είναι μια άλλη απαραίτητη για τον οργανισμό κατηγορία λιπαρών οξέων που την προσλαμβάνουμε είτε από φυτικές είτε από ζωικές τροφές.

Ένα από τα ω-6 λιπαρά οξέα είναι το λινολεϊκό οξύ (Linoleic Acid-LA) που το συναντάμε σε φυτικά λιπαρά όπως τα διάφορα σπορέλαια, το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο το φυστικέλαιο, και τα δημητριακά αλλά και σε ζωικές τροφές όπως το κρέας, τα αβγά και τα πουλερικά.

Το λινολεϊκό οξύ είναι και αυτό ένα από τα οξέα που το σώμα μας δεν μπορεί να συνθέσει και έτσι προσλαμβάνεται μέσω των τροφών.

Το λινολεϊκό οξύ (LA), που βρίσκεται κυρίως στο λάδι οινοθήρα (Evening Primose Oil ή EPO) και στο λάδι μπουράντζας (Borage Oil) μετατρέπεται σε Γάμμα Λινολεϊκό Οξύ (GLA) μέσα στον οργανισμό μας.

Το Γάμμα Λινολεϊκό Οξύ (GLA) είναι και αυτό αντιφλεγμονώδες και συμβάλλει στην υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος, καθώς και στην υγεία και εμφάνιση των νυχιών και των μαλλιών.

Μειώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών και των δερματικών εκζεμάτων.

Η παρουσία επαρκούς ποσότητας βιταμινών (Β3,Β6,C), μαγνησίου και ψευδαργύρου προάγει τις προαναφερθείσες καλές ιδιότητες του Γάμμα Λινολεϊκού Οξέος.

αρχική

 

Ζάχαρη και Γλυκοζυλίωση

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης  ευθύνεται για το 50% της γήρανσης του δέρματος μας.

Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα με ζάχαρη προκαλούμε στον οργανισμό μας το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης, το οποίο είναι μη αναστρέψιμο.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η ζάχαρη που πέπτονται ταχέως ενεργοποιούν τον ενδογενή μηχανισμό γήρανσης.

διαβάστε περισσότερα

Loading
 
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Επικοινωνήστε μαζί μας για επιπλέον πληροφορίες, ερωτήσεις ή προτάσεις σχετικά με την αντιγήρανση και τις ενότητες του site

 

ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Ανακαλύψτε γιατί γερνάμε και πώς η Επανάσταση της Αντιγήρανσης έρχεται να σταματήσει αυτή τη διαδικασία!
Ελεύθερες Ρίζες: Η μεγαλύτερη αιτία της γήρανσης